Dekkingsgraad 

De actuele dekkingsgraad was voor de maand januari 98,1%, deze dekkingsgraad telt voor 1/12 mee bij het berekenen van de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad per eind januari 2021 is uitgekomen op 92,9%.

 

De beleidsdekkingsgraad per einde van de maand is met een vertraging van ongeveer 2 weken beschikbaar.


Door de turbulentie op de markten is de dekkingsgraad net als bij alle andere pensioenfondsen hard gedaald. Dit heeft nog geen directe gevolgen voor de pensioenen. 
Het pensioenfonds heeft een Herstelplan ingediend bij DNB. Het eigen vermogen is momenteel lager dan het minimaal vereist eigen vermogen (3,6%) en lager dan het vereist eigen vermogen dat DNB op basis van haar risicomodellen vereist. DNB vereist ongeveer momenteel 15% eigen vermogen. Die 15% varieert overigens en is afhankelijk van de beleggingen die het fonds heeft. Koopt het fonds bijvoorbeeld meer aandelen omdat ze na een koersval heel goedkoop zijn geworden, dan stijgt het vereiste eigen vermogen. Vooralsnog laat het herstelplan zien dat SPA tijdig kan herstellen. Zolang de overheid de spelregels niet verandert (daar wordt nu volop over gediscussieerd in Den Haag), zal indexatie voorlopig niet mogelijk zijn.


« Terug naar overzicht